vrijdag 21 juni 2013

The Wedding Party

Lang leve de tweedehands boekwinkeltjes. Ze maken me soms heel vrolijk. Onlangs nog, toen ik de verhalenbundel The Wedding Party van de Britse schrijver H.E. Bates bestelde. Een bundel die ik jaren terug – in 1994 - had gelezen. Destijds leende ik het van de bibliotheek. Waarom ik uitgerekend dit boek leende, is een verhaal apart.
In de zomer van '94 zag ik met veel plezier Four Weddings and a Funeral in de bioscoop. In de bieb trok een boek met wedding in de titel dan ook extra mijn aandacht. Ik leende het en las thuis de fraaie verhalen over de meest uiteenlopende personen.
Een tijdje terug dacht ik opeens weer aan The Wedding Party: zou het nog in de bieb liggen? Helaas, het was er niet meer. Ik gaf de moed niet op en keek op www.boekwinkeltjes.nl. En jawel, er waren zowaar enkele winkeltjes die het (tweedehands) verkochten. Gauw bestelde ik een exemplaar bij een van hen; na enkele dagen lag het in de bus.
En nu beleef ik na jaren opnieuw de lotgevallen van alle personages in The Wedding Party. Zo is er de verbitterde zus van de bruid in het titelverhaal en de verwarde man in ‘The Primrose Place’, die een diep verlies met zich meedraagt.
Niet dat The Wedding Party vol staat met droevigheid. Sommige verhalen zijn juist heel luchtig, zoals ‘Early One Morning’. Hierin ziet een echtpaar ’s ochtends vroeg een man in hun tuin die zijn parkiet probeert te vangen. En in het tragi-komische ‘The Sun of December' krijgt een oudere man geregeld bezoek van een vermoeiende, snobistische vrouw. De ik-persoon ziet het gelaten aan.
Variatie genoeg dus in The Wedding Party. In ieder verhaal doet de schrijver je belanden in een wereld die dan weer melancholiek, dan weer komisch is. Als het leven zelf. De omslag vermeldt het al: Each one is a slice of life – your life.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten