dinsdag 28 mei 2013

Het Winterpaleis

Het Winterpaleis van John Boyne is een van de mooiste boeken die ik de laatste jaren las. Het is een historische roman, waarin de liefde tussen twee personen in ballingschap een grote rol speelt.
Hoofdpersoon is de tachtigjarige Georgy Jachmenev, die met zijn vrouw Zoya in Engeland woont. Beiden kijken terug op een bewogen leven. Zo was Georgy ooit werkzaam aan het hof van de tsaar in Sint Petersburg, maar na diens val moest Georgy vluchten. Met Zoya, ook een balling, belandt hij uiteindelijk in Engeland. Als Zoya jaren later ernstig ziek wordt, besluit het paar een laatste reis te maken naar Rusland, het vaderland dat hun mooie èn nare herinneringen schonk.
Fascinerend aan Het Winterpaleis is de vertelkunst van de schrijver. Het boek begint in 1981; vervolgens speelt het tweede hoofdstuk zich af aan het begin van de vorige eeuw. Zo wisselt Boyne per hoofdstuk van tijdperk, maar is er wel een lijn die steeds verder terugvoert naar de noodlottige gebeurtenissen ten tijde van de Russische Revolutie. En naar de verrassende ontknoping van deze meesterlijk geschreven roman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten