zaterdag 17 december 2016

Toon Hermans 100 jaar

Vandaag is de honderdste geboortedag van Toon Hermans (1916-2000). Menigeen kent hem van komische sketches als Snieklaas en de voorzitter van 'Ons Genoegen'. 
Voor mij is Hermans meer dan een komiek. Ik zie hem ook als een spiritueel mens en als filosoof. Eerder schreef ik over het boek Gewoon God, waarin arts Mieke Mosmuller met Hermans gesprekken voert over geloof en God (zie hier). Een zeer lezenswaardig boek vol wijsheden.
Wijsheden trof ik ook aan in interviews met Toon. Het waren interviews vol interessante en prikkelende uitspraken, zoals:

'Als je jong bent, weet je nog niet wie je bent. Maar je moet het lef hebben je over te geven aan het leven. Dan komt het op den duur wel. Maar ga er niet aan sleutelen. Je leert het leven niet uit boeken. Het gaat altijd anders.' (Gelders Dagblad, 1995)

'Als je donker naar je toehaalt, dan wordt het donker, als je licht pakt, dan heb je kans dat het lichter wordt. Ik laat het leven in mij.' (Algemeen Dagblad, 1996)

Denkend aan licht, kom ik uit bij het Gebedenboekje. Voor wie zoekt naar licht en verstilling is dit boekje een aanrader. Het bevat eenvoudige maar o zo treffende gebeden en meditaties, waarin Hermans zich eerlijk en kwetsbaar opstelt.
Nu, in de donkere dagen voor Kerst in een wereld vol narigheid, put ik er hoop en kracht uit. Ik vond er onderstaand gedicht, waarmee ik deze blog graag afsluit:

LICHT

Heer,
als het donkert in mijn hart
geef mij dan
het licht van Bethlehem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten