vrijdag 11 januari 2013

The Big Silence

Het is de Maand van de Spiritualiteit. Officieel loopt deze van 12 tot en met 26 januari, met als thema stilte. Voor mijn gevoel was die start al eerder: de eerste dagen van het jaar herhaalde de RKK de Britse serie The Big Silence. Hierin brachten vijf drukbezette mensen acht dagen door in absolute stilte. Daarna moesten ze de stilte zien te integreren in hun dagelijks leven.
Het was allesbehalve eenvoudig: de stilte confronteerde de deelnemers met de realiteit van hun leven. Nare ervaringen kwamen naar boven en de aangeboden begeleiding bleek hard nodig. Maar uiteindelijk plukten allen wel de vruchten van de stilte. Het deed me denken aan wat pastor Jurjen Beumer eens schreef: 'De stilte maakt onrustig, ze reinigt en ze loutert.'
Het mooie van The Big Silence is dat de serie je aan het denken zet. Heeft stilte een plek in mijn eigen leven? Te weinig, denk ik. Dagen gaan soms voorbij in een sfeer van 'ik moet nog dit' en 'ik moet nog dat'. Dan zijn stiltemomenten schaars en eerder luxe dan noodzaak. En dat voelt niet goed. Ik ga dan ook dagelijks minstens twintig minuten in stilte doorbrengen. En dat wil ik volhouden (met vallen en opstaan). Ook nĂ¡ deze Maand van de Spiritualiteit.

1 opmerking:

  1. Is er ergens een opname nederlands ondertiteld van deze serie te vinden ? (kopie ? te koop ?)
    Graga reply aan jefwillems@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen